Het hebben van een auto is vaak een van de grootste uitgaven van een huishouden. Een ongeluk zit in een klein hoekje en de kosten van reparaties of letsel kunnen hoog oplopen. Om jezelf en je auto te beschermen is het verstandig om een autoverzekering af te sluiten. Maar welke verzekering moet je kiezen en wat is een ongevallen inzittendenverzekering precies? In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over autoverzekeringen en ongevallen inzittendenverzekeringen, zodat je de beste keuze kunt maken.

Autoverzekeringen

Een auto verzekeren is niet alleen verplicht in Nederland, maar het is ook de enige manier om jezelf te beschermen tegen financiële gevolgen van een ongeval. Er zijn drie soorten autoverzekeringen: WA, WA+ en all-risk. De WA-verzekering is de meest basale verzekering en dekt alleen schade die je veroorzaakt bij een ander. WA+ vergoedt daarnaast ook schade aan je eigen auto die niet door jou is veroorzaakt en bij all-risk is ook schade die door jou is veroorzaakt gedekt. Het is belangrijk om goed te kijken naar je persoonlijke situatie en je rijgedrag bij het maken van een keuze voor een autoverzekering.

Ongevallen inzittendenverzekering

Een ongevallen inzittendenverzekering is een aanvullende verzekering op je autoverzekering en dekt lichamelijk letsel van bestuurder en passagiers bij een ongeval. Het maakt niet uit wie schuldig is aan het ongeval. Het bedrag dat wordt uitgekeerd hangt af van het verzekerde bedrag en de mate van blijvende invaliditeit. Sluit je een ongevallen inzittendenverzekering af, dan ontvangen de inzittenden bij blijvende invaliditeit eenmalig een vast bedrag.

No-claimkorting

Wanneer je schadevrij rijdt, bouw je bij een autoverzekering een no-claimkorting op. Dit betekent dat de premie omlaag gaat naarmate je langer zonder schade rijdt. Vaak geldt: hoe hoger het aantal schadevrije jaren, hoe hoger de korting. Het is daarom belangrijk om goed na te denken voordat je een kleine schade claimt bij de verzekeraar. Dit kan namelijk leiden tot een terugval in aantal schadevrije jaren en een hogere premie.

Eigen risico

Bij sommige verzekeraars kun je kiezen voor een hoger eigen risico in ruil voor een lagere premie. Het eigen risico is het bedrag dat je zelf betaalt bij schade. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de premie. Dit kan een goede optie zijn als je weinig schade hebt gereden in het verleden en niet van plan bent om op korte termijn te claimen.

Een autoverzekering is verplicht en biedt bescherming tegen de financiële gevolgen van een ongeval. Er zijn verschillende soorten autoverzekeringen die passen bij verschillende situaties en rijgedrag. Een ongevallen inzittendenverzekering is een aanvullende verzekering die dekking biedt voor lichamelijke letsels van bestuurder en passagiers bij een ongeval. Het is belangrijk om goed na te denken over je keuze voor een autoverzekering en eventuele aanvullende verzekeringen, zoals een ongevallen inzittendenverzekering. Op die manier ben je verzekerd van een optimale bescherming van jezelf en je auto.